13 september

För första gången sedan ankomsten visar sig ett antal moln på himlen med resultatet att temperaturen sjunkit till strax under trettiostrecket. Det gäller att vara ute tidigt om man ska mäkta med morgonmotionen. Vandrar ensam. Hustrun och svägerskan brukar ge sig i väg tidigare. Men den extra timmens sömn på morgonen är den mest behagliga. Vaknar lite lätt när frun försvinner och väljer att blunda. Vips har en timme förvunnit. Stressen är obefintlig. Saker och ting sker i lite lugnare tempo när det inte finns några tider att passa.

I år var det vår tur att boka överraskningsresan. Det blev Kreta till slut, en ny upplevelse för min del. Konstaterar att alla badorter runt Medelhavet är förvillande lika varandra. En lång gata som går parallellt med havet där affärer, restauranger och barer flockas. Småvägar leder ned till hotell och stränderna. Rör man sig åt andra hållet är man inom ett par hundra meter på landsbygden med olivlundar och getter som rör sig i inhägnade områden. Morgonpromenaden är minst sagt omväxlande.

Även maten är likartad oavsett vilket land man befinner sig i. Pasta, pizza och internationella rätter finns överallt. Enda skillnaden är att de här är kompletterade med grekiska alternativ som bland annat moussaka och souvlaki. Hittills toppar grillad Sea Bream och moussaka mattopplistan i hård konkurrens med vårrullar, friterade räkor med currymajonnäs och kyckling med garlic and pepper som intogs på en asiatisk restaurang igår.

Förundras av alla soltörstiga människor som bränner sin hud dagarna i ända. Den flera kilometer långa stranden är fylld med rader av solstolar. I anslutning till vårt hotell finns närmare hundra par stolar med tillhörande parasoll till priset av sju euro. Måste vara lönsam business. De som vill spara pengar nöjer sig med gratisstolarna vid hotellets pooler. 

Gläds åt att herrarnas fotbollslandslag fått mer hanterbart motstånd. Sett matcherna på barer här nere. Lovar gott om man kan få ordning på försvarsspelet. Framåt har vi kapacitet så det räcker. Bra insats från en gammal hammarbyare mellan stolparna. Det är på tiden att vi får uppleva lite vinster.

Letar upp en anspråkslös liten grekisk taverna vid stranden för lunch. Små kvadratiska gulmålade bord och ett barrträd (oidentifierad sort) vars stam står mitt bland borden med ett grenverk som vecklar ut sig ovanför bambutaket. Ser ut att vara flera hundra år gammalt. I trädet är ett akvarium fastsatt och inrymd i en gammal teveapparat där svärdbärare och någon slags slöjfisk simmar omkring. Delar på en omelett, friterade zucchinibollar och marinerad ansjovis. Svarar jakande på servitörens fråga om jag förstått vad den sistnämnda beställningen är. Han tittar misstänksamt på mig. Så nära svensk sill man kan komma här nere. En halv karaff iskallt rödvin och vatten får duga som tillbehör. Maten räcker och blir över. Får med oss två zucchinibollar som vi inte mäktar med. Avslutar med pinnglass av magnummodell (mini) och den obligatoriska rakin som huset bjuder på. Allt för matsmältningens skull.

Dusch och vila på rummet innan bussfärd in till Chania. Sägs att det finns en gammal stadsdel som är värt ett besök. Det ska vi snart få erfara.

P.S. Fantastisk kväll vid hamnen i Chania som kantas av restauranger. Små gränder och lite Gamla Stan-känsla.