31 augusti

Igår var det sommar, idag höst med bitande nordanvind. Solglimtarna från morgonens halvmilpromenad är omsorgsfullt dolda bakom ett vidsträckt molntäcke som innehåller en och annan regndroppe. 

Bonden har skördat vinterfoder till korna som än så länge vistas utomhus på den gigantiska ängen där de vid vattenbrynet har sällskap av tranor, gäss och allehanda andra fågelarter. Fodret ligger i stora rullar med ett grovmaskigt plastnät som håller ihop den i mitt tycke ensidiga föda som ska serveras när de vistas inomhus tills nästa vår. Förutsätter att den kompletteras med något annat som uppskattas av de lyckliga som undkommer höstens slakt.

Huvuduppgiften den här vistelsen är att rensa vid köksdelen och på toaletten som blivit vattenskadade. Dubbel otur med kopplingar som förmodligen frusit vid något strömavbrott förra vintern. På måndag kommer en hantverkare som ska bryta upp golvet och se hur mycket som måste bytas ut. Ingen vet hur lång tid som krävs innan det är helt torrt och möjligt att lägga nytt golv och byta ut skadade köksskåp. Just nu är jag fullt nöjd om det är återställt när våren närmar sig. Hoppas det inte blir en alltför negativ överraskning när slutnotan kommer och man ser vad försäkringen täcker.

Osäkert hur mycket av hösten som kan spenderas här. Får bli några vändor och eventuellt övernatta i båthuset. När man ägnat månader åt odlingarna vill man förstås ta hand om den sista potatisen, tomaterna, bönorna och gurkorna som är årets största glädjeämne i grönsakslanden. Ska göra ett försök att spara kärnor och så till våren precis som vi gjort med tomaterna. 

Under veckan som gått har det fyrtiotredje årets mästerskap i handbollsvännernas golftävling avgjorts. Två olika tävlingar, en med och en utan handicap. Den sistnämnda har blivit en enmansshow de senaste åren med en spelare som höjer sig över mängden. Desto mer öppet är det i hcp-klassen där den som bäst har lyckats pricka in formtoppen går segrande ur striden. Klarade mig bättre än väntat, mest beroende på att golfhandikappet försämrats och har en pinsamt hög nivå vilket innebär att även mediokert spel ger bra poängresultat. Men, som för de flesta andra i sällskapet är det sociala numera mycket viktigare än den idrottsliga prestationen.

Om ett par dagar bär det av söderut till värmen. Traditionell resa med svåger och svägerska där destinationen är hemlig. I år är det vår tur att överraska dem. Håller tummarna för att hotell och orten motsvarar förväntningarna med trevliga restauranger där middagarna kan avnjutas. Är både svårare och dyrare att finna lämpliga resmål. En effekt av kronans svaga ställning den senaste tiden.

Plötsligt tittar solen fram. Kanske kan bli en fin kväll och ett dopp efter bastun.