12 juli

Jaha.

Så har halva sommaren gått upp i rök. Det är märkligt att de bästa årstiderna försvinner med blixtens hastighet medan dagarna kryper långsammare än långsamt under de mörkaste perioderna. Förmodligen lyder svenskt klimat under lagen om alltings jävlighet. 

För de som sett fram emot soliga och varma dagar vid badstränder kan det finnas en viss besvikelse så här långt. Själv anser jag att det varit i det närmaste perfekt. Dagar med runt trettio grader är fullkomligt outhärdliga och inverkar menligt på energi och arbetsförmåga. Vi har levt med föresatsen att det skulle bli mer golfträning för att kunna spela fler rundor under senhöstens Portugalvistelse. Det har skitit sig totalt. I stället har det blivit målning, fönsterrenovering, inoljning av diverse uteplatser, slyrensning för att få mer sjöutsikt, pyssel i odlingar och rabatter. Dessutom drabbades vi av en vattenläcka och akut utryckning från en rörfirma.

Innebär att golvet bör brytas upp och bytas. Delar av köksskåpen måste också kasseras. Huvudbryet just nu är om vi ska göra om hela köksdelen eller om det ska bli en enklare (och billigare) renovering. Får höra vad ersättningen från försäkringbolaget landar på innan vi fattar beslut. Idag har vi tillbringat en stor del av dagen på det lokala IKEA-varuhuset för att diskutera och enas om möjliga lösningar på luckor och detaljer. Tack och lov har vi efter alla år tillsammans funnit en gemensam grundsyn på inredning och design. Från ångest över det inträffade har det blivit ett nytt och spännande projekt.

Medan ettan är i stan och arbetar är äldsta barnbarnet här för att sommarjobba på Furuvik. För att underlätta hennes vardag har vi skjutsat på morgnarna. Innebär att klockan varit på ringning 6.45 tre dagar i rad. Ve och fasa. Vad gör man inte för att underlätta för de små liven. Begreppet curling har tagit nya proportioner sedan man själv var ung.

Det har dock med sig fördelen att vi förlagt våra morgonpromenader till lokala orter på vägen för att få något annat att vila ögonen på. Idag blev det en halvtimmes vandring längs kusten vid Furuvik där man i en glugg ser att det inte finns några öar mellan oss och Finland. Därefter en timme i Gävle innan färden till det stora möbelvaruhuset.

Följer med spänning turerna inför det amerikanska presidentvalet. Kandidaterna gör att man blir mörkrädd. Den nuvarande presidenten är alltför gammal (och senil) och gör att man undrar hur han klarar fyra år till. Motståndaren är oberäknelig och kan ställa till med större problem i världsordningen än vi sett i mannaminne. Stackars Ukraina som kan bli ett offer när stormakterna sviker. Turbulensen i Europa gör inte saken bättre. Frankrike gör en kraftig vänstersväng medan Italien går åt motsatt håll. Här hemma är det inte så mycket bättre. Avslöjandet om SDs trollfabriker gör att man funderar på vilka andra metoder som ännu inte sett dagens ljus.

Man får trösta sig med vardagens futiliteter. EM i fotboll, bastu, 24 grader i vattnet och fredagsdrink på verandan. Det kunde vara sämre.