13 oktober

Inser plötsligt att det var en månad sedan jag senast hörde av mig i den här kanalen. Tiden rinner iväg. Är medveten om att ingen ligger sömnlös och väntar men försummelsen måste ändå åtgärdas. Även självpåtagna och smått meningslösa uppdrag ska utföras trots obefintlig efterfrågan och att ingen deadline finns. Det har blivit en ohejdad vana att dela med sig av dagarnas oväsentligheter.

Morgonritualen inbegriper numera sex kilometers promenad där dagsformen avgör tempot. Den senaste tiden med regnställ eftersom vädret varit nyckfullt. Så länge temperaturen inte avskräcker är det uthärdligt. Årstidens största utmaning är annars att navigera bland blöta lövsamlingar där ett felsteg kan innebära brott på lårbenshalsen eller andra skador som kräver sjukhusvistelse. Passerar förbi det höga päronträdet som står på kommunens mark och med jämna mellanrum släpper ner frukter som mosas mot vägen. Det är som ett luftangrepp med handgranater som gör att man tvingas ta omvägar för att undvika risken att få dem i huvudet. Tragiskt att se så mycket ätbart går till spillo.

Som vanligt går turen förbi utegymmet i parken där Halloween-inspirerade rabatter kantar gångvägen. Eftersom det är söndag är den närliggande skolgården tom. Likaså fotbollsplanen. Det tycks som att småttingarnas fotbollsträning är inställd vilket förmodligen beror på regnskuren vi vaknade till. 

Hade barnen med respektive och (nästan) alla barnbarn på lunch igår. Blir trångt om saligheten men är hjärtevärmande att få rå om dem ett par timmar. Bjöd på vegetarisk moussaka inspirerad av vår Greklandsvistelse. Har konstaterat att vegofärs är ett fullgott alternativ till den animaliska varianten, både vad avser konsistens och smak. Det är ju ändå kryddorna som gör rätten.

På lördagskvällar är numera Idol ett stående inslag. Imponeras av alla talanger och häpnar över deras utveckling. Det händer mycket från de första stapplande stegen till livesändningar inför publik och den slutliga finalen. Går inte att undgå att fatta tycke för vissa men så länge svenska folket bestämmer är det osäkert om de egna favoriterna finns med till slutet.

Följer likt många andra slutspurten inför det amerikanska valet. Kommer förmodligen bli en rysare in i det sista och resultatet får följder för hela världen. Inte minst för Ukraina och krigen i mellanöstern. Världen håller andan. Konflikterna tycks olösliga med fiendskap och hämndbegär som förorsakar obegripligt lidande. 

Har börjat planera för höstens Portugalvistelse. Har hyrt samma lägenhet som förra året nere vid Algarvekusten. Avresa om nio dagar och återvänder hem i mitten på december. Lagom för att hinna med julförberedelserna. Innebär att det varit hektisk med alla måsten som ska hinnas med dessförinnan. Bland annat bilbesiktning och byte till vinterdäck så att man är förberedd om en eller annan snösmocka hinner slå till innan vi är tillbaka.

I morgon blir det en dagstur till landet för att kolla hur långt de kommit med att åtgärda vattenskadorna samt att iordningställa inför vintern. Nåväl, det bör åtminstone vara färdigt till våren närmar sig. Det räcker.