7 augusti

Parkerar på min favoritplats i skuggan där man ser sjön till vänster, ladan åt andra hållet och den nyklippta gårdsplanen framför. Äppelträdet som står ett par meter bort med grenar som växer över verandataket borde beskurits i höstas och bär nu så mycket frukt att det kommer bli svårt att ta hand om allt. Försöker bilda mig en uppfattning om hur många äpplen det innehåller. Viftar bort en efterhängsen fluga och tänker att det borde finnas någon slags matematisk formel som ger en rimlig överslagsberäkning. Fyran som tillsammans med sambon gästat oss ett par dagar föreslår att jag ska ta hjälp av AI. Skulle sannolikt fungera om man visste hur man ska göra.

Har plockat några hundra äppelkart från marken som förpassats till komposten. Kommer fram till att det bör vara cirka femhundra kvar, plus/minus ett par hundra. Får förmodligen slänga hälften eftersom vi kommer vara frånvarande i en treveckorsperiod från slutet av månaden. Det gör mig dessutom lätt orolig över hur vi ska ta hand om tomaterna. Det finns alltid något att bekymra sig över. Årets sensation är gurkodlingen. Har växt ur pallkragen och brett ut sig runtomkring. Planen är att lägga in egen saltgurka, det oumbärliga tillbehöret när vi grillar hamburgare.

Sommaren har varit märklig så här långt med minst sagt växlande väder. En oförsvarligt stor del har spenderats inomhus på grund av OS-tävlingarna och dessförinnan EM i fotboll. Det har varit många nervkittlande stunder med bland annat handboll, bordtennis och beachvolley. Plus naturligtvis Duplantis makalösa uppvisning häromkvällen. Sällan man ser en idrottare vara så överlägsen i en sport. Tyvärr är förhoppningarna inte så stora när det gäller handbollsherrarna. Danmark i kväll blir en svår nöt. Desto större chanser borde finnas i beachvolley och herrarnas lagspel i bordtennis. Blir ytterligare en kväll framför teven.

Blev bjudna på middag i går kväll av fyran med sambo. Vodkapasta. En helt ny och smakfull upplevelse. Det sägs att spriten lyfter fram sagolika smaker i tomatsåsen. Kan konstatera att det stämmer. Kommer ge oss på det receptet själva framöver.

Solen går i moln och en västlig och lite sval sydostlig bris sveper in. Passar bra. Om någon timme ska vi med syster och svåger göra en gemensam insats och ta in lite ved som torkat ett par år. Borde gjorts tidigare men utrymmesbrist i ladans vedförråd har gjort att vi skjutit uppgiften framför oss. Finns så mycket kluven ved utefter ladusidorna att vi lär få fortsätta nästa år.

I morgon bitti blir det hemfärd igen. Dags att tvätta och hustrun ska göra en stadsvandring med svägerskan. Nä, nu är det dags att byta om och ägna sig åt vedstapling.