4 juni

Tidiga morgnar är sällsynta för min del men de inträffar emellanåt. Vaknade fem i morse och det var lögn i helvete att somna om igen. Efter en timmes lönlösa försök och en mage som skrek efter att bli matad gav jag upp. Har nyss botat problemet med en kopp te och en rostad smörgås. En nyttigare sort utvald av hustrun. Rustikt surdegsbörd. Råglevain. Osötat och syrligt står det på förpackningen. Ligger på en hylla i frysen tillsammans med några tortillabröd och lite hembakat.

12 grader. Fortfarande lite fuktigt efter gårdagens regn. Solen står lågt. Ett koltrastpar struttar runt på gårdsplanen och några måsar skriker som om de försökte väcka omgivningen. 

Nu är hon 6.37. Konstaterar att det var flera veckor sedan jag skrev i dagboken. Lika bra att göra det nu eftersom det förmodligen är omöjligt att somna om. Gör ett drag i partiet mot schackkompisen. Trodde i min enfald att jag fått grepp om honom och höjt min spelnivå för ett par veckor sedan när jag lyckades vinna flera partier i rad. Visade sig vara en illusion. Kom raskt ner på jorden igen efter några förluster. Måste skärpa mig och inte ha för bråttom. Har även börjat spela med svågern. Två samtidiga partier kanske är för mycket för mina lilla hjärna.

Blev en shoppingdag igår. Åkte i väg före lunchtid när det var tjugosju grader och strålande sol utan att kontrollera vart vädret skulle ta vägen under dagen. Lämnade diverse dynor kvar på soffor och bänkar utomhus som var dyngblöta när vi kom hem framåt artontiden. Får torkas i solen under dagen.

Skjutsade ettan till tåget för hemfärd och arbete. På vägen till det stora köpcentret öppnade sig himlen så att det inte gick att köra i mer än sjuttio på motorvägen. Besökte alkoholmonopolets företrädare, köpte en ny mobilladdare, en bred målarpensel och tråd till grästrimmern medan hustrun gjorde strövtåg i klädaffärer och på IKEA. 

Åkte vidare och köpte en ny mikrovågsugn (mindre än den gamla) och ett par fotbollsskor. Provade på gåfotboll för en vecka sedan och skorna som användes lämnade en del övrigt att önska. Likaså muskler, balans och bollkänsla. Tycks som om fötterna blivit ersatta av två träklumpar. Träningen inleddes med skottövningar. Fick en lätt sträckning i vaden efter tre minuter men höll tyst om det och fortsatte. Skulle vara pinsamt att avbryta så tidigt. Påtaglig träningsvärk med ljumskproblem under flera dagar efteråt. Ska i alla fall ge det en chans under året i mån av tid.

Har tagit upp ett cafébord och två stolar som placerats bland odlingslådorna. Fin plats för eftermiddagskaffe eller en drink. Innebär att tomrummet på terrassen där hemma ska fyllas med något nytt. Letade efter stolar som ska passa ihop med ett planerat litet mosaikbord. Hittade ett par som kan bli aktuella men får avvakta med beslutet tills bordet är köpt.

Inhandlade diverse växter (silverregn), sallad och örter på Plantagen. Ska planteras idag och göra grönsaksodlingen komplett. Sedan är det bara att vattna och vänta. Avslutade dagsturnén genom att hämta äldsta barnbarnet vid hennes extrajobb. 

Nu meddelar ett särpräglat ljud i telefonen att schackmotståndaren gjort ett drag. Klockan är 7.37. Ser ut att bli en fin dag.